Verwijsinformatie voor huisartsen
Huisartsen die praktijk voeren in 'regio Nijmegen' kunnen patiënten met aanhoudende klachten na een doorgemaakte COVID-19 infectie verwijzen naar de casemanager van het zorgpad post-COVID regio Nijmegen voor analyse en advisering over interprofessionele begeleiding in het eerstelijns zorgnetwerk.
Inclusiecriteria
- Patiënten van 18 jaar en ouder met aanhoudende klachten na een (vermoedelijk) doorgemaakte COVID-19 infectie die niet opgenomen waren in het ziekenhuis.
- Duur van de klachten is minimaal 12 weken na COVID-19 infectie met stagnerend/traag beloop zonder duidelijke verbetertendens.
- Participatieproblematiek in ADL, werk, opleiding en/of sport.
- Beeld passend bij definitie van post-Covid-19 syndroom waarbij er op dat moment geen eenduidige inschatting gemaakt kan worden welke paramedische discipline(s) geïndiceerd is (zijn) voor behandeling.
Exclusiecriteria
- Zelf al een duidelijk beeld van mogelijkheden tot behandeling (in de 1e lijn) of afname van klachten.
- Patiënten met aanhoudende klachten na ziekenhuisopname voor COVID-19 (verpleegafdeling/IC).
- Indien er volgend op eerstelijns aanvullende diagnostiek of gerichte medisch specialistische analyse een andere duidelijke diagnose is gesteld, die gerichte behandeling behoeft welke interfereert met behandeling in het zorgpad.
- Indien de huidige klachten reeds vóór de COVID-19 aanwezig waren en niet duidelijk verergerd zijn na Covid-19.
- Patiënten van buiten regio Nijmegen.
De casemanagers van het zorgpad post-Covid regio Nijmegen zijn werkzaam op een van onderstaande twee locaties. Uw casemanager informeert u over deze locatie:
1) Wijkkliniek Druten CWZ, Kerkeland 3, 6651 KN Druten.
2) Wijkkliniek Waalsprong CWZ, Carbatinastraat 3, 6515 GM Nijmegen.
Informatie over het zorgpad voor patiënten
In regio Nijmegen werken de ziekenhuizen Radboudumc en CWZ, NEO-huisartsenorganisatie en Coöperatie Fysiotherapeuten Nijmegen (CFN) samen aan de herinrichting van de zorg voor patiënten met post-Covid klachten. De gedeelde visie is dat deze zorg multidisciplinair moet zijn. Genoemde partijen zijn in 2022 gestart met een pilot die door zorgverzekeraars VGZ en CZ ondersteunt wordt. Aanvankelijk voor de periode van 12 maanden maar inmiddels met een verlenging tot eind 2024.
Binnen het zorgpad ziet de huisarts patiënten met post-Covid klachten en bepaalt op basis van inclusie- en exclusiecriteria of patiënten verwezen kunnen worden naar het eerstelijns zorgpad post-Covid. Eenmaal bij het zorgpad post-Covid aangemeld neemt een casemanager de regie bij het verdere onderzoek en behandeltraject over. Daarmee speelt de casemanager een belangrijke rol als het gaat om het analyseren en diagnosticeren van de patiënt en het organiseren van de zorg.
Patiënten ontvangen gedurende 6 maanden begeleiding door een casemanager. De daadwerkelijke zorgverlening wordt uitgevoerd door zorgverleners in de eerste lijn. De casemanager verwijst naar deze zorgverleners en stemt de zorg af.
De begeleiding binnen het zorgpad door een casemanager wordt vanuit de pilot gefinancierd. De daadwerkelijk verleende zorg door de zorgverleners in de eerste lijn valt buiten de financiering van de pilot. De financiering van de verleende zorg door zorgverleners in de eerste lijn vindt plaats vanuit de Covid herstelzorgregeling of persoonlijke ziektekostenverzekering.
Voor meer vragen over het zorgpad post-Covid kunt u contact opnemen met de projectleiding van het zorgpad post-Covid regio Nijmegen via postcovidzorg@cfnijmegen.nl
U kunt ook telefonisch contact opnemen met de projectleiding van het zorgpad post-Covid: Miriam Kop (06-53966704) of Frank Ermers (06-10299103).